Pasta z bakłażana

SKŁADNIKI:

– 3 bakłażany

– pół cytryny

– pęczek pietruszki

– cebula

– oliwa

– sól i pieprz

WYKONANIE:

Bakłażany pokrój w plastry osól i pozwól się „wypocić”, następnie je osusz. Rozgrzej patelnie z odrobiną oliwy i przypiecz na niej bakłażany, aż będą miękkie. Wyjmij, ostudź, pozbądź się skórki i wrzuć miąższ do miski. Rozdrobnij go widelcem (lub blenderem) doprawiając pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Dodaj drobno posiekaną cebulę i natkę z pietruszki. Cały czas mieszając wlewaj po odrobinie oliwy, aż bakłażan całą ją wchłonie a konsystencja będzie przypominać pastę. Podając posyp pastę świeża natką z pietruszki. Pasta świetnie smakuje z grzankami.

SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.