Zupa tajska z kurczakiem

Składniki:

– pierś z kurczaka

– 400-500 ml wywaru warzywnego lub z kury

– 400 ml mleka kokosowego

– 2 łyżki sosu rybnego

– jedna cebula

– 3 ząbki czosnku

– imbir (marynowany lub świeży) (do smaku)

– papryczka ostra jedna

– papryczka chili mielona (do smaku)

– jedna limonka

– cukier trzcinowy (1 łyżeczka)

– kurkuma (2 łyżeczki)

– kmin rzymski (1 – 1,5 łyżeczki)

– kolendra mielona (1 – 1,5 łyżeczki)

– makaron ryżowy

Wykonanie:

W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany w paski imbir marynowany (można też użyć świeżego), pokrojony w plastry czosnek i ostrą papryczkę oraz chili. Smażymy ok3-4 minut dodając  kmin rzymski, kolendrę i kurkumę. Następnie dodajemy kurczaka i wlewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki i cukier trzcinowy. W razie potrzeby smakowej można „balansować” przyprawami.  Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Makaron rozkładamy pomiędzy 4 miseczki, zalewamy gorącą zupą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.