A’la szarlotka pod chrupiącą kołderką:)

Dzisiaj szarlotka bez jajek, z odrobiną mąki.. ale za to z dodatkiem pachnącego cynamonu:)

Składniki:

płatki owsiane -0,75 szklanki

masło do kruszonki – 15 dag

2 łyżki słonecznika łuskanego

1/2 szkl. płatków migdałowych

1/2 szkl. posiekanych orzechów

1 łyzka cukru waniliowego

6 łyżek cukru do kruszonki

75 dag owoców (ja użyłam jabłek, ale mogą być np. owoce leśne)

1/3 szklanki cukru do owoców

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka mąki (ale można z niej zrezygnować)

masło do wysmarowania formy

Jak zrobić??

Płatki owsiane i ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do zrobienia kruszonki. Owoce kroimy na kawałki (te mniejsze zostawiamy w całości np. maliny, jagody). Mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Wkładamy do kilku mniejszych foremek lub jednej większej, posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 25 min, 180 C.

Podawać na ciepło..

..z lodami (najlepiej jogurtowymi)

Polecam, szybki deser:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.