Chlebek bezglutenowy z ziarnami

Coś dla osób na diecie bez pszenicy…i ogólnie bez glutenu

 

Składniki:

1/2 kg maki gryczanej

10 dag mąki kukurydzianej

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

1 op. drożdży suszonych

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki wody ciepłej

ziarna – do wyboru: czarnuszka, pestki słonecznika, dyni, suszona żurawina

Jak zrobić?

Siemię lniane zalać szklanką letniej wody, odstawić do ostygnięcia i zrobienia się kleiku. Porcję drożdży rozpuścić w drugiej szklance wody, dobrze zamieszać, odstawić na chwilkę.

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić i zostawić na kilkanaście minut. Przełożyć do formy, również zostawić na chwilę. Ja daję do keksówki wyłożonej papierem do gotowania.

Pieczemy w piekarniku ok. 50 min. w temperaturze 200 C. obie grzałki, bez termoobiegu.

Chlebek jest specyficzny w smaku. Po ostygnięciu kroję go na kromki i zamrażam, potem „odłupuję” podgrzewam na suchej patelni. Wystarcza na tydzień na jedną osobę.

 

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.