Lin w śmietanie z ziemniakami

Image_1

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

– jeden lin (większy)

– 2 średnie marchewki

– 2 średnie pietruszki

– 2 małe cebule

– ząbek czosnku

– olej/masło

– koperek

– sól i pieprz

– gęsta śmietana 250-350 ml

PRZYGOTOWANIE:

Lina oczyścić z łuski, wypatroszyć, pokroić w dzwonka i umyć. Następnie rybę natrzeć solą i pieprzem. Pokrojone w kostkę warzywa lekko zblanszować. Na małej ilości oleju podpiec lina z dwóch stron, zeszklić cebulę. Pół litra kremówki wlać na patelnię, dodać warzywa, czosnek i posiekany koper (można koper dodać już na gotową rybę – mi bardziej smakuje), lekko gotować aż trochę zgęstnieje. Do sosu włożyć lina, chwilę pogotować po prostu pycha.

Ja rybę zajadałem z ziemniakami – jak przygotować je (nie mylić z przegotować) chyba każdy wie 😉

SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.