Ajvar

 

Ajvar
Ajvar

W tym roku postanowiłem postawić na cztery, a zatem:

4 bakłażany

4 duże papryki czerwone

2×4 pomidory

4 duże ząbki czosnku

2×4 łyżek oleju

4 łyżeczki płaskie ostrej papryczki (prosto z serbi)

sól – do smaku 🙂

Bakłażana posolić i odstawić aby się „spocił” i stracił goryczkę.

Paprykę upiec, obrać ze skórki i pokroić w kostkę

Pomidory sparzyć, pozbyć się skórki i pokroić w kostkę

Czosnek obrać i pokroić na plasterki.

Do garnka wlać olej. Bakłażana, paprykę, pomidory, czosnek  wraz z przyprawami wrzucić do garnka i poddusić. Na koniec zmiksować blenderem. Tak przygotowany ajvar dajemy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. No i czekamy na zimę 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.