Chleb przenno-żytni na zakwesie.. ze słonecznikiem

Chleb przenno-żytni na zakwesie
Chleb przenno-żytni na zakwesie

Składniki na zaczyn:

100 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
ok 200 g wody
120 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 8 – 10 godzin. Pamiętajcie, że zaczyn zwiększy swoją objętość.

Składniki na ciasto właściwe:

450 g mąki pszennej (typ 500)
otręby pszennych do posypania
2 łyżeczki soli
ok 80 g słonecznika
cały zaczyn
ok 300 ml wody

Przygotowanie i pieczenie:

Mąkę wymieszać ze słonecznikiem i solą. Następnie dodać cały zaczyn oraz wodę (porcjami) i wyrobić wilgotne ciasto. Powinno być dobrze wymieszane, ale jednocześnie dość wilgotne – ciasto powinno dać się „wylać” do formy.

Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia*. Wierzch chleba posypać  otrębami. Formę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin (3-5) w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni C przez ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 1 godzinę.

Na ostatnie 10-15 minut chleb wyciągamy, ściągamy papier i dopiekamy. Gotowy chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.