Bob czorba.. bułgarskie wariacje

 

Dzisiaj lekkie wariacje na temat bob czorby – czyli bułgarskiej zupy fasolowej.

Składniki:

300-400g fasoli (w moim przypadku 50/50 białej z czerwoną)
3 marchewki
1/2 selera (dużego)
1 pietruszka
1 duża cebula
3 małe ostre papryczki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka bazyli
1 łyżeczka mięty
1 łyżka mąki
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzamy, dodajemy zimną wodę i gotujemy. Gdy fasola lekko się podgotuje dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę. Drobno pokrojona cebulę dusimy w oleju aż zrobi się szklista. Dodajemy do niej mąkę i przysmażamy do momentu, kiedy  mąka zrobi się złocista. Następnie zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię, miętę i pieprz. Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez parę minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.