Marynowana cebula

Składniki:

8 mniejszych cebul
przyprawy (pieprz czarny w ziarenkach, gorczyca, kurkuma)
0,5 szklanki octu
2 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego

Zalewa:

ocet+woda+cukier+sól+kurkuma+pieprz

Wykonanie:

Cebule obieramy, kroimy na pół.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, kurkumę i pieprz.
Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy połówki cebuli i ponownie zagotowujemy w zalewie.
Zdejmujemy całość z gazu i gorące cebule wkładamy do słoików, wypełniamy słoiki zalewą, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem.
Przykrywamy słoje kocem (ścierką) i zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.