Śledź w czerwieni

 Składniki :
– 4-5 kg filetów śledziowych solonych
– 1 łyżka cukru
– 6-8 łyżek oleju oleju
– 2 łyżki octu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarenka ziela ang.
– 2-3 liście laurowe
– parę ziarenek gorczycy

Przyrządzenie :

Rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę angielskie i koncentrat pomidorowy, odrobinę wody. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić.
Filety należy wymoczyć w wodzie – kilkukrotnie ją zmieniając.

Wymoczone filety pokroić w kawałki.  Kłaść kawałki filetów i przekładać marynatą. Tak przygotowane danie dajemy do lodówki.

Najlepiej smakują na drugi/trzeci dzień, kiedy dobrze przejdą marynatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.