Kotlety ziemniaczane ze szczypiorem

Składniki:

– ok 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 1/2 szklanki mąka pszennej
– 1 jajko
– olej
– sól i pieprz
– szczypiorek
– jedna mała cebula

Przygotowanie

Ugotowane i przestudzone ziemniaki wyciskamy (lub dobrze ugniatamy).
Do wyciśniętych ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy przeszkloną wcześniej (pociętą w kostkę) cebulę. Następnie dosypujemy mąkę, szczypiorek i całość mieszamy.
Ilość mąki można „regulować” w zależności od własnych preferencji.
Masę solimy, pieprzymy i ponownie dobrze mieszamy.

Z wyrobionego ciasta formujemy małe lub średnie kotlety (jeżeli ktoś woli może je obtaczyć w bułce).

Kotlety można jeść same, z surówką lub sosem np. pieczarkowym.

MNIAM 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.