Bezglutenowe placki z cukinii

Składniki:

– 500g cukinii pokrojonej w cienkie paseczki (tarka lub specjalny obierak)

– 200g pokrojonej w cienkie paski marchewki

– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej

– 0.5 szklanki mąki gryczanej

– 4 jajka

– łyżka kurkumy

– łyżka papryki czerwonej w proszku

– 2 łyżki kolendry ziarnistej rozdrobnionej w możdzierzu

– szczypta kminu rzymskiego

– sól

– pieprz

– paczka (7g) drożdży suchych

– olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mąki, jajka, drożdże i przyprawy mieszamy razem do uzyskania jednolitej (dość gęstej) konsystencji ciasta. Wrzucamy pokrojoną cukinię z marchewką i mieszamy wszystko razem.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładając łyżką przygotowane ciasto wysmażamy pyszne placki.

Ja do placków przygotowałem sos na bazie jogurtu naturalnego z przecierem pomidorowym i ostrą papryczką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.