Wermut na bazie wina z ryżu.. v1

Jeżeli zaczynamy przygodę z winiarstwem zimą lub wczesną wiosną to właśnie wino z ryżu jest jednym z tych win od których warto zacząć.

Składniki na około 5 litrów wina:

2,5 l wody,
1 kg ryżu,
0,7 kg cukru,
25g kwasku cytrynowego,
10dkg rodzynek (może byc więcej nawet do 1kg),
ok 2g pożywki – stosować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu drożdży,
drożdże winne np Tokay.

Pod koniec fermentacji zrobiłem wywar z następujących ziół:

5 goŸdzików,
5 ziaren ziela angielskiego,
8 ziaren pieprzu czarnego,
1 torebka cukru waniliowego,
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
0,5 łyżeczki mielonego imbiru,
0,5 łyżeczki tymianku,
0,5 łyżeczki bazylii,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka kurkumy

Całość dosłodziłem ok 1/4 szklanki cukru wystudziłem i dodałem do wina.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. C

Wermut na bazie wina z ryżu
Wermut na bazie wina z ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.