Słodka bułka marchewkowa bezglutenowa:)

Jeśli przyjdzie ochota na coś słodkiego robię właśnie to.. Wspaniałe do kawy. A posmarowane ulubiona konfiturą to już poezja…

Skład:

marchewka – 20 dkg czyli około 2 sztuki

kwaśne jabłko

rodzynki

8 dag brązowego cukru

2 jajka

20 dkg mąki gryczanej (lub mix bezglutenowy)

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

sól

cukier wanilinowy

cynamon

olej do formy

Jak zrobić?

Keksówkę natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 C.

Wymieszać mąkę z proszkiem. W mikserze ubić jajka  z cukrem. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach, jabłko na większych. Wszystko wymieszać razem dodając rodzynki i przyprawy. Wlać do formy, piec ok. 40 min.

Po 15 min pieczenia proponuję naciąć ciasto nożem wzdłuż, aby para mogła się wydostać a ciasto nie było „mokre” w środku.

Smacznego

Image_2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.