Rozgrzewająca zupa perla – a’la tajska

Składniki:

– 2 mniejsze cebule

– 2 średnie marchewki

– 3 plasterki cytryny

– 0,5 l wywaru warzywnego

– 0,5 l wywaru z ryby

– 1 łyżka sosu rybnego

– łyżeczka imbiru (w proszku)

– 1/2 łyżeczki chilii (w proszku)

– 1 łyżeczka ostrej papryczki (gres)

– 2 suszone ostre papryczki (całe)

– 1 łyżeczka kolendry w ziarnach (rozgniecione w moździerzu)

– 1/4 l mleka

Przygotowanie:

Wywary wlewamy do garnka. Cebulę kroimy w ćwiartki, marchewki w paski, cytrynę w plastry i wrzucam do buliony. Całość gotujemy. Wrzucamy przyprawy i gotujemy przez kilka minut. Na koniec ściągamy zupę z ognia, wlewamy mleko cały czas mieszając całość. Ponownie zagotowujemy.

Smacznego 🙂

Zupa a'la tajska
Zupa a’la tajska

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.