Składniki:
1/2 paczki soi (250g)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera (małego)
łyżka czombru
łyżka bazyli
2-3 łyżki ziemia lnianego
2 ząbki czosnku
1 jajko – opcjonalnie
olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
Soję zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Po ugotowaniu całość odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu całość blendujemy na jednolitą masę dodając czosnek oraz siemię lniane (można również dodać jedno jajko). Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i dokładnie urabiamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobioną masę pasztetu wykładamy na blasze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 45-60 minut. Patyczkiem sprawdzić czy jest już wypieczony.
Ja po pieczeniu zostawiam pasztet w piekarniku do ostygnięcia – przez to odparowuję nadmiar wody.
Smacznego 🙂
