Pasztet z soi

Składniki:

1/2 paczki soi (250g)

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/2 selera (małego)

łyżka czombru

łyżka bazyli

2-3 łyżki ziemia lnianego

2 ząbki czosnku

1 jajko – opcjonalnie

olej, sól, pieprz

 

Przygotowanie:
Soję zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Po ugotowaniu całość odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Po wystygnięciu całość  blendujemy na jednolitą masę dodając czosnek oraz siemię lniane (można również dodać jedno jajko). Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i dokładnie urabiamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobioną masę pasztetu wykładamy na blasze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 45-60 minut. Patyczkiem sprawdzić czy jest już wypieczony.

Ja po pieczeniu zostawiam pasztet w piekarniku do ostygnięcia – przez to odparowuję nadmiar wody.

Smacznego 🙂

Pasztet z soi
Pasztet z soi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.