Biało czerwona

Czy wiesz, że czerwony burak ma lecznicze właściwości? Zawdzięcza ją antocyjanom – tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

Dzisiaj przepis na super szybką sałatkę z buraków i fety

Składniki:

– upieczone czerwone buraczki (poniżej sposób)
– ser feta
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Pokrojone w kostkę buraki wrzucamy do miski, dodajemy sera feta, odrobinę oliwy z oliwek, pieprz sól do smaku. Całość mieszamy i ze smakiem wcinamy 🙂

Sposób na buraczki pieczone:
Myję buraki, zawijam w folię aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni C). Piekę ok 45-60min – sprawdzam widelcem czy lekko wchodzi. Buraki wyjmuję, odwijam z folii i studzę. Można je przechowywać przez kilka dni np w lodówce i wykorzystać do sałatek.

Buraczki czerwone z fetą