Zupa krem z selera


Składniki:

1 duży seler
4-5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki jogurtu gęstego
1 l wody
0,5 l wywaru rosołowego/warzywnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:

Selera, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obieramy.
Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki.
Ziemniaki obsmażamy na patelni tak aby się zrumieniły.
Pozostałe warzywa wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy do miękkości.
Dodajemy wywar rosołowy lub warzywny.
W międzyczasie na 1 łyżce oliwy szklimy posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy do gotujących się warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem na aksamitny krem.
Do zupy dodajemy jogurt (opcjonalnie serek topiony).
Całość podgotowujemy chwilę na małym ogniu, doprawiamy pieprzem i solą i gotowe.
Podajemy ze świeżą posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

balkonowegotowanie.pl
balkonowegotowanie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.