Serki ołomunieckie w placku ziemniaczanym

Placki ziemniaczane jak zrobić każdy chyba wie a jak nie to:

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce (polecam na grubych oczkach). Odsącz od masy zgromadzony płyn.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
Dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej i ponownie całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – gwarantuje to ich chrupkość z zewnątrz, miękkość w środku i nie wchłonięcie zbyt dużej ilości tłuszczu.
Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.

Po usmażeniu placek składasz na pół, do środka dajesz ołomuniecki serek, dajesz na patelnie i pod przykryciem na delikatnym ogniu czekasz do momentu, aż serki zaczną się rozpuszczać.

Przed podaniem można polać sosem.

W moim przypadku był to sos z cebuli i pomidorów. Polecam również grzybowy.

Serki ołomunieckie w placku ziemniaczanym
Serki ołomunieckie w placku ziemniaczanym

A oto kilka słów o naszych gwiazdach

Twarożki ołomunieckie (też Serki ołomunieckie, cz. Olomoucké tvarůžky, mor. Olomoucké syrečky, niem. Olmützer Quargel), niekiedy zwane olomoucké syrečky – rodzaj miękkiego sera dojrzewającego, produkowanego w Czechach.

Wytwarzane są w Lošticach w kraju ołomunieckim. Charakteryzują się silną wonią i woskowożółtą barwą. Obok romadura są jednym z kilku czeskich serów o silnym, przenikliwym zapachu. Oprócz soli nie dodaje się do twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i konserwantów. Należą do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską zawartość tłuszczu – około 1%.

Najstarsze wzmianki o wytwarzaniu tego typu sera pochodzą z XVI w. Stanowiły wtedy pośledniejszy gatunek jedzenia. W miarę upływu czasu zyskały jednak pewne miejsce na wszystkich stołach. Obecne były np. na stole Rudolfa II Habsburga.

Początkowo wytwarzane były domowymi metodami we wsiach w okolicy Ołomuńca i aż do XIXw. nazywane były wiejskimi twarożkami. Sprzedawano je na targach w Ołomuńcu. Następnie centrum ich produkcji przesunęło się do Loštic. Od 1892 produkcja związała się z nazwiskiem Josefa Wesselsa i jego syna – Aloisa, którzy otworzyli manufakturę produkującą twarożki. Z czasem stali się potentatami na tym rynku w całych Czechach.

Prawdziwe ołomunieckie twarożki wytwarzane są obecnie przez firmę A.W. w Lošticach. Tradycja tej firmy sięga 1876. Od 1994 działa muzeum twarożków.

Źródło: Wikipedia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.