Pieczona dynia Hokkaido

SKŁADNIKI:

1 średnia dynia Hokkaido
ok 8 łyżek oliwy lub oleju
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę wymieszać dokładnie z przetartym czosnkiem i ziołami, doprawić dolą i pieprzem. Dynię umyć, przekroić na pół, a łyżką dokładnie wydrążyć środek z pestkami. Pokroić w kawałki (razem ze skórą) grubości ok 1 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia który dokładnie naoliwić. Każdy kawałek dyni smarować z obydwu stron oliwą z przyprawami i układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 200 stopni. Po tym czasie włączyć opiekanie i zapiec ok 5 min do ładnego zarumienienia.

Smacznego 🙂

Pieczona dynia Hokkaido
Pieczona dynia Hokkaido

One thought on “Pieczona dynia Hokkaido”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.