Pasztet z białej fasoli, jabłka i cebuli

SKŁADNIKI:

~ 600-700g białej fasoli
~ 3 duże cebule,
~ 3 jabłka,
~ 3 łyżeczki majeranku
~ 1,5 łyżeczki tymianku
~ szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej w trakcie mieszania do smaku)
~ 6 ząbków czosnku
~ 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej w trakcie mieszania do smaku)
~ ok 150 ml oleju
~ 6 czubatych łyżek płatków owsianych
– 3 łyżki zmielonego siemia lnianego
– jedno jajko (opcjonalnie)
~ sól i pieprz

WYKONANIE:
Dzień wcześniej na noc namaczamy fasolę.
Na następny dzień obgotowujemy ją tak aby zmiękła.
Cebulę i jabłka obieramu i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni, na rozgrzanym oleju i na małym ogniu dusimy pokrojoną cebulę wraz z jabłkiem.
Do ugotowanej i ostudzonej fasoli dodajemy podsmażoną cebulę i jabłka, przyprawy (majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową), płatki owsiane, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całość mielimy za pomocą maszynki (lub blendujemy), doprawiamy (jeżeli „czegoś brak”) i przekładamy do natłuszczonej olejem i wysypanej tartą bułką keksówki.
Pieczemy około 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przy grzaniu góra-dół

Gotowy pasztet pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

Smacznego

 

pasztet z białej fasoli
pasztet z białej fasoli

2 thoughts on “Pasztet z białej fasoli, jabłka i cebuli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.