Pasta a czerwonej soczewicy

Dzisiaj, po krótkiej inwentaryzacji półki z produktami z roślin strączkowych wymyśliłem sobie pastę z soczewicy. Nie jest zbyt skomplikowana w przyrządzeniu więc polecam każdemu do przetestowania.

SKŁADNIKI:

– ok 200g soczewicy czerwonej

– jedna duża cebula

– 3 lub 4 ząbki czosnku (w zależności jak kto lubi)

– oliwa z oliwek

– łyżka majeranku

– łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

– sól

– pieprz

– łyżka płatków orkiszowych

 

PRZYGOTOWANIE:

Soczewice gotujemy tak aby była miękka (pod koniec dodajemy płatki które wchłoną nadmiar wody). W tym czasie na oleju przesmażamy wcześniej pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek (w ilościach jakie lubimy). Do ugotowanej soczewicy dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem, całość doprawiamy majerankiem, papryką, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy blenderem i.. gotowe.

Ja wypróbowałem ze swoim upieczonym chlebem maślankowym 🙂

Pycha !!!

Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy

Parę faktów:

Soczewica jadalna
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmowe Witaminy Składniki mineralne
woda 8,26 g witamina A 0,002 mg magnez 47 mg
energia 352 kcal witamina B1 0,873 mg fosfor 281 mg
węglowodany 63,35 g witamina B2 0,211 mg żelazo 6,5 mg
w tym błonnik 10,7 g witamina B6 0,5 mg sód 6 mg
tłuszcze 1,06 g witamina C 4,5 mg wapń 35 mg
białko 24,63 g witamina PP 2,6 mg potas 677 mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.