Moje pierwsze PANCAKES – czyli spuchłe naleśniki i to jeszcze bananowe :)

Składniki (2 porcje.. no dobra mi wyszło pięć o średnicy ok 17cm):

  • jeden duży dojrzały banan
  • 1 szklanka mąki przennej (500)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jak kopiata to bez sody)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (350-370g)

Przygotowanie:

Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.

Mąkę przesiać i dodać do niej cukier puder oraz proszek do pieczenia (ewentualnie wraz z sodą) i wszystko dokładnie wymieszać.

Do ostudzonego masła dodać banana, jajka i jogurt i całość zmiksować blenderem (bądź bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę).

Połączyć suche składniki z płynną masą i całość dokładnie wymieszać.

Smażyć najlepiej na patelni z nieprzywierającą powłoką na przysłowiowej kropli oleju z obu stron.

Ja swoje wchłonąłem z dżemem 🙂

..a teraz idę biegać

Smacznego !!!

PANCAKES bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.