Chleb pszenno-żytni z zakwasem

Składniki:

  • 300g mąki pszennej (typ 500)
  • 100g mąki żytniej (typ720)
  • 100g mąki żytniej (typ 2000)
  • 100g zakwasu żytniego
  • 20g drożdży
  • 400g wody letniej
  • 1 łyżka czubata kminku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać (ręcznie ok. 10 minut).

Ciasto powinno być dokładnie wyrobione – pod koniec wyrabiania ciasto będzie gęste i mocno lepkie, ale takie właśnie ma być.

Wyrobione ciasto przełożyć do formy (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć (np. folią spożywczą)

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 230-250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni C i piec jeszcze ok. 40-45 minut (sprawdzając stan)

Na koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na ostatnie 10-15 minut (już bez formy).

Chleb powinien być ładnie zarumieniony, a stukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Chleb pszenno-żytni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.