Majonezowa BABKA


Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
parę kropel aromatu śmietankowego
1,5 łyżki kakao
250 ml majonezu (około 4 kopiatych łyżek)

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać aromat, majonez i wymieszać.
Dodać obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Oddzielić 1/4 ciasta i dodać kakao. Połowę ciasta wlać do formy, na to dodać ciasto z kakao, dolać drugą połowę białego ciasta.
Piec ok. 50-60 min w temp. 170C ( w zależności od pieca)

To wersja bez ciasta z kakao

Majonezowa BABKA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.