Kapuśniak wegetariański z kuminem

SKŁADNIKI:

ok 1kg kapusty kiszonej z tartą marchewką
100g masła
3 średniej wielkości cebule
3 średniej wielkości marchewki
5-6 ziemniaków
2 litry bulionu jarzynowego

1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżka miodu lub cukru
3-4 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę lekko solimy i przesmażamy mieszając do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy kminek, kmin rzymski, suszony cząber, paprykę w proszku, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę i całość smażyć na niedużym ogniu przez ok 3 minuty.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, sos sojowy, miód i całość przesmażamy na umiarkowanym ogniu przez następne 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
  • Wlewamy połowę bulionu (1 litr) i zagotowujemy całość mieszając na większym ogniu.
  • Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około 15 minut aż warzywa zmiękną.
  • W międzyczasie poszatkowaną kapustę przesmażamy na patelni (lub w garnku jeżeli większej patelni w domu brak), Wlewamy pozostały bulion i dusimy pod przykryciem do czasu aż kapusta zmięknie.
  • Kapustę przekładamy do garnka z warzywami i razem zagotowujemy, dodajemy oliwę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i…SMACZNEGO 🙂

DSC_0019 [800x600]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.