Kasza gryczana z bobem i cukinią..

SKŁADNIKI:

  • ok 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 500 g ugotowanego bobu /część obrałem/
  • 2-3 łyżka oliwy /u mnie z ziołami/
  • 3 ząbki czosnku /opcjonalnie/
  • 3 średniej wielkości czerwone cebule
  • ok 500 g cukinii
  • suszonego oregano /ok 2 łyżeczki/
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotować kaszę gryczaną /przygotowanie poniżej/, wyłożyć do miski i ostudzić.
  • Ugotować bób /ja część obrałem, a część pozostawiłem w skórkach/
  • Na patelnię wlać oliwę i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
  • Dodać pokrojoną cukinię, bób i suszone oregano i przez kilka minut /nie za dłygo/ wszystko podsmażyć mieszając.
  • Po ostudzeniu warzywa dodać do kaszy przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą i wymieszać.SMACZNEGO 🙂

1 miarka kaszy – 1,5 miarki wrzątku /tutaj 2szklanki kaszy – 3 szklanki wrzątku/

kaszę zalewamy, przykrywamy i czekamy aż wchłonie całą wodę /wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.