Jagła z buraczkami i suszonym pomidorem

Składniki:

    – ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (lub więcej – wedle potrzeby),
    – 2-3 buraki upieczone w piekarniku np. poprzedniego dnia (lub więcej – proporcjonalnie do kaszy),
    – 6-8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie       
    – ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika (lub więcej – proporcjonalnie),
    – 2 małe cebule /lub jedna duża/,
    – lubczyk,
    – świeża natka pietruszki,
    – sól,
    – czosnek niedźwiedzi /opcjonalnie/,
    – oliwa z oliwek /ja wykorzystałem tą z pomidorów/.

Przygotowanie:

Buraki upieczone /o sposobie pieczenia buraków TUTAJ/ i wystudzone trzemy na tarce (duże oczka).
Cebulę kroimy i szklimy na oliwie z oliwek.
Dodajemy do cebuli kaszę jaglaną, starte buraki, przyprawy /sól, lubczyk/.
Przed podaniem dodajemy pokrojoną świeżą natkę pietruszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.