Kotlety/Burgery jaglano-buraczane

Składniki:

    –  1 burak uprzednio upieczony w skórce /tu znajdziesz metodę pieczenia buraka/,
    – 5 kawałków suszonych pomidorów,
    – ok. 0,25 szklanki oliwy z oliwek,
    – 2 duże ząbki czosnku /ja lubię czosnek/,
    – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
    – ok. 0,5 szklanka mąki gryczanej /do zespojenia/
    – lubczyk,
    – natki pietruszki,
    – czosnek niedźwiedzi
    – sól i pieprz

Przygotowanie:

Ostudzone upieczone buraki obieramy ze skórki.
Miksujemy je razem z oliwą, obranym czosnkiem i suszonymi pomidorami.
Do powstałej masy dodajemy kaszę jaglaną oraz zioła i przyprawy.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy dosypując stopniowo mąkę tak aby otrzymać jednorodną masę, która całkiem dobrze się klei

Z masy formujemy kotlety (powinny być płaskie) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra – dół), na „dolnej” półce piekarnika a następnie przez około 10-15 minut na „górnej” półce.

Piekarnik elektryczny!!!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.