Warzywna zupa z burakiem na zimę

Składniki:

  • 2 buraki
  • 3 marchewki
  • pół dużego selera /korzeń/
  • ćwiartka pora /u mnie był dość duży/
  • 1 cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pietruszka natka /do posypania/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa /EKO/ do zup
  • sól i pieprz do smaku
  • jogurt /opcja dla nie wegetarian/

Uprzednio upieczone bądź ugotowane i ostudzone buraczki wraz z obraną marchewką i selerem zetrzyj na grubych oczkach.

Por wraz z czosnkiem pokrój w drobne kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę natnij u góry na krzyż /dzięki temu uzyskamy lepszy smak/

Wszystkie warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i postaw na ogniu.

Gdy zupa zacznie się gotować dodaj przyprawy i oliwę.

Gotuj ok 15-20 min /tak aby warzywa zmiękły/.

Przed podaniem posyp pietruszką.

Można zupę podać z łyżką gęstego jogurtu /wersja dla nie wegetarian/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.