Kiszone cytryny

Kiszona cytryna o charakterystycznym wyrazistym, złożonym, perfumowanym smaku stała się kulinarnym hitem na całym świecie.
To jeden ze składników kuchni marokańskiej, który można wykorzystywać jako dodatek do ryżu, kaszy czy pieczonej ryby. Nadają się doskonale do duszenia z warzywami, świetnie pasują do sałatek, sosów, dipów i owoców. Idealnie pasuje do kuskusu.
Nie od dziś wiadomo, że cytryna nie tylko świetnie sprawdza się jako składnik różnych potraw, ale także jest doskonałym źródłem witaminy C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

SKŁADNIKI:

Proporcje na słoik 1,7l
• 8 cytryn do zakiszenia
• 4 cytryny do wyciśnięcia soku
• sól – najlepiej morska (ok 10 łyżeczek)
• kilka ziaren pieprzu
• 1 mała laska cynamonu (opcjonalnie)
• kilka listków laurowych
• woda przegotowana ostudzona

PRZYGOTOWANIE:

1. Cytryny wyszoruj pod wodą i pozostaw w zimnej wodzie na 1-2 godziny.
2. Te wybrane do kiszenia przekrój na krzyż ale nie do końca (patrz zdjęcia poniżej).
3. Do każdej cytryny wsyp do środka łyżkę soli i zamknij cytrynę.
4. Cytryny Włóż do słoika (układaj ciasno).
5. Z 4 pozostałych cytryn wyciśnij do słoika sok.
6. Pieprz, cynamon, sól (jeśli została) i listki laurowe dodaj do słoja.
7. Zalej cytryny wodą tak aby były przykryte.
8. Zakręć słoik, ustaw na talerzu w zacienionym miejscu. Co kilka dni potrząśnij słojem.

Cytryny powinny się kisić minimum 4 tygodnie. Niektórzy po tygodniu już po nie sięgają 🙂

2 thoughts on “Kiszone cytryny”

  1. Hej,

    Czekam na opis wrażeń „po”. Od dłuższego czasu mnie ciekawił ten marokański przepis.
    Co sposobu przygotowania – w składnikach piszesz o 7 cytrynach do wyciśnięcia soku, a później o 4 – ile ich faktycznie ma być?

    Pozdrawiam, od Mechana nie było okazji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.