Pierożki z ciasta twarogowego

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 250g twarogu
  • 200-250g masła lub margaryny
  • 250g mąki pszennej (typ 500)
  • kminek, majeranek
  • sól do smaku

Farsz:

  • 3-4 cebule
  • ząbek czosnku
  • zielona czubrica /opcja/
  • sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem /ręką/.

Gotową masę ciasta odkładamy do lodówki.

W międzyczasie robimy farsz:

  • drobno pokrojoną cebulę szklimy na patelni
  • doprawiamy przyprawami do smaku i odstawiamy do ostygnięcia

Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy kółka /szklanką/ i lepimy pierożki z uprzednio przygotowanym farszem cebulowym.

Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub majerankiem.

Pierożki pieczemy w piekarniku przez ok 35min w temp 180oC.

Smacznego 🙂

2 thoughts on “Pierożki z ciasta twarogowego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.