Chleb żytni na zakwasie

SKŁADNIKI:

  • ok 350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas żytni znajdziecie tutaj)
  • ok. 300g letniej wody
  • 200g maki żytniej razowej typ 2000
  • ok 100g maki żytniej chlebowej typ 720
  • 1 płaska łyżka soli
  • opcjonalnie kminek do smaku /ja lubię/

PRZYGOTOWANIE:

Dzień przed pieczeniem /wieczorem/ wymieszaj w misce (przy pomocy łyżki) zakwas z wodą.
Dodaj obie mąki, sól, ewentualnie kminek.
Po wymieszaniu krótko zagnieć ciasto, ma być „luźne” – nie zbite.
Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość przykryj ściereczką i Odstaw do ponownego wyrośnięcia /ja zostawiłem ciasto na całą noc/.
Piekarnik nagrzej do temperatury 230ºC.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 45-50min /bez termoobiegu/.
Przed końcem pieczenia chleb można spryskać wodą /powstanie chrupiąca skórka/.
Po upieczeniu chleb od razu wyjmij z formy i studź na kratce.  
Kroić można dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.