Zakwas żytni

SKŁADNIKI:

  • mąka żytnia razowa – typ 2000
  • woda przegotowana

Słoik o pojemności ok. 1 litra  /należy go dokładnie umyć i wyparzyć/

Dzień 1  

  • ok. 5 łyżki mąki żytniej razowej
  • ok. 5 łyżki wody przegotowanej wystudzonej
        
    Mąkę i wodę wymieszać w słoiku. Konsystencja powinna być raczej gęsta. Ważne jest aby słoika nie zakręcać! Najlepiej przykryć go ściereczką lub gazą /ja zakrywam przykrywką bez zakręcania/ i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
     
    Dzień 2 
  • ok. 3 łyżek mąki żytniej razowej
  • ok. 3 łyżek wody przegotowanej ostudzonej

Zakwas powinien zwiększyć swoją objętość. Powinny pojawić się pierwsze pęcherzyki.

Dzień 3,4,5

Każdego następnego dnia należy powtarzać całą procedurę stosując te same proporcje mąki i wody:

  • ok. 3 łyżki mąki żytniej razowej
  • ok. 3 łyżki wody przegotowanej ostudzonej

Pamiętajmy przy dodawaniu wody, aby zakwas nie był zbyt rzadki.

This article was written by Marcin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.