Pasztet z buraków

Pozytywna faza na buraka nie mija! Po lekturze kilku przepisów postanowiłem właśnie sprawdzić ten. I  powiem wam.. Pycha!!

SKŁADNIKI:

  • 4 duże buraki
  • 200g migdałów ze skórką
  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g siemia lnianego
  • 50g kaparów
  • 50g suszonych pomidorów
  • 50g oliwek zielonych
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gotowe upieczone buraki obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
W blenderze migdały zmiel na mąkę wraz z siemieniem lnianym.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie – odstaw do ostudzenia.
Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę.
Wszystko razem zmiel blenderem na gładką masę.
Dodaj 4 łyżki sosu sojowego (do smaku), sok z cytryny, przyprawy.
Całość dobrze wymieszaj dodając zmielone migdały oraz siemię.
Dopraw w razie potrzeby.
Masę przełóż do foremki – keksówki wyłożonej papierem (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez ok godzinę w piekarniku (170°C).
Całość wystudź i delikatnie przełóż na talerz, deskę..
Ja jeszcze przesuszyłem pasztet w delikatnie nagrzanym piekarniku przez ok godzinę.

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.