Knäckebröd – chrupiący skandynawski chleb

SKŁADNIKI:

  •     100 g aktywnego razowego zakwasu żytniego
  •     ok 150 g wody
  •     100 g mąki żytniej typ 2000
  •     100 g mąki pszennej typ 1850
  •     1 łyżeczka soli
  •     1 łyżeczka miodu
  •     2 łyżeczki ziaren kminku
  •     1 łyżeczka suszonych drożdży

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać bardzo dokładnie łyżką /ciasto będzie mocno kleiste/
Miskę owinąć folią i schować do lodówki na noc, na ok. 10-12 godzin.
Następnego dnia ciasto wyciągnąć z lodówki /powinno zwiększyć swoją objętość/ i wyłożyć na podsypany mąką papier do pieczenia ułożony na tacy do pieczenia z piekarnika.
Ciasto będzie się kleiło i dlatego potrzeba będzie dodatkowa mąka pszenna do podsypywania.
Z ciasta formujemy placek /ja robiłem to rękoma/.

PIECZENIE:

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, można piec z termoobiegiem.
Placek wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20min.
Trzeba kontrolować czas pieczenia – placki zbyt długo pieczone staną się bardzo twarde i ciężko będzie je ugryźć, placki pieczone zbyt krótko będą gumowe.

Gotowe placki ostudzić na kratce, a po całkowitym ostudzeniu najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.