Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i jajkiem

Składniki:

  • 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki /sałatkowe-typ A/
  • 250 g śledzi (matjasów)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża cebula
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 4 kiszone ogórki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chudego jogurtu /można dać 2/
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku. Zamiast musztardy można dać chrzan. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty dodać soku z cytryny, a jeśli zbyt kwaśny to szczyptę cukru.

  • Umyte ziemniaki w mundurkach  gotować w osolonej wodzie aż zmiękną
  • Filety śledziowe solone moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godzinę /jeśli mamy kupione gotowe śledzie w zalewie nie trzeba ich moczyć/.
  • Śledzie pokroić w kostkę.
  • Cebulę, ugotowane jajko, ogórki i jabłko również pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Dodać przygotowany uprzednio sos i delikatnie wszystko wymieszać.
  • Przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.