Zupa meksykańska.

SKŁADNIKI:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 cebule pokrojona w piórka
  • litr bulionu
  • 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400-500 gram mielonego mięsa wieprzowego
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz i papryczka chili do smaku
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki kroimy w kosteczkę mniej więcej wielkości 2×2 cm.
Kroimy w kostkę paprykę.
Cebulę kroimy w piórka.
Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i nagrzewamy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i cebulę w piórkach /podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając – można dolać odrobinę wody/.
Całość podlewamy bulionem i odstawiamy.
Na patelni podsmażamy czosnek z przyprawami /utarty kumin, papryka w proszku/ a następnie wrzucamy mięso – całość smażymy do momentu odparowania wody.
Wrzucamy mięso do zupy, dodajemy przecier i całość zagotowujemy /aż zmiękną ziemniaki/.
Pod koniec dodajemy kukurydzę i ziemniaki.
Doprawiamy do smaku pieprzem, chili i solą.
Przed podaniem można dodać pietruszkę lub kolendrę.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.