Gulasz po marokańsku

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny (na gulasz)
  • 1 kg cebuli
  • paczka suszonych moreli
  • paczka suszonych śliwek bez pestek
  • 3 garści zielonej soczewicy
  • po łyżeczce: kuminu, kurkumy, curry, imbiru, suszonej mięty, majeranku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 plasterki z cytryny bądź ćwiartka cytryny kiszonej
  • 1/2 łyżeczki chilli /kto lubi pikantniej – nie żałować :)/
  • sól, pieprz
  • olej z pestek winogron
  • ok. 1 l bulionu
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę /jak na gulasz/.

Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, czosnek pokroić na plasterki.

Do dużego garnka z grubym dnem wlać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę, podsypać odrobiną soli i chwilę przesmażyć, aż zmięknie.

Wsypać przyprawy: kumin, kurkumę, imbir suszony, curry oraz czosnek.

Dorzucić posiekane śliwki i morele, dusić ok. 20-30 minut.

Dorzucić mięso do cebuli z przyprawami i owocami, dolać ok. 1/2 l bulionu, dodać plasterki cytryny, posolić i popieprzyć do smaku, dodać chilli oraz cynamon.

Garnek przykryć, ogień zmniejszyć i całość dusić /tak aby pykał/ przez ok. 2-2,5 godziny /aż mięso zmięknie/.

Co pewien czas uzupełniać płyn i przemieszać, aby się nie przypaliło.

Pod koniec gotowania doprawić majerankiem, dodać soczewicę i gotować jeszcze ok. 20-30 minut, aż zmięknie soczewica.

To istna PETARDA!!! Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.