Bigos vege

Składniki:

  • 4 spore garści kiszonej kapusty
  • ćwiartka dużej, bądź 1/2 główki małej kapusty białej
  • 2 duże cebule
  • 4 marchewki
  • garść suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g pieczarek
  • kilka suszoinych grzybów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do podsmażenia

Przyprawy:
10 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
2 goździki
2 liście laurowe
łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry – mielimy
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy – mielimy

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć w ½ szklanki zimnej wody.
Kiszoną kapustę pokroić na drobniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać olej /całe dno powinno być równo pokryte warstwą oleju/ i zeszklić na nim cebulę.
Następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko ok 0,5 l wody i gotować na mały ogniu.
W mięszyczasie słodką kapustę poszatkować na drobne kawałki.
Marchewskę pokroić w plastry /półplastry/.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki /nie za drobne/.
Do garnka z kiszoną kapustą dodać: białą kapustę, śliwki, grzyby /wraz z wodą w której się moczyły/, marchewkę .
Dodać jeszcze szklankę świeżej wody i całość dusić od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby podlewać wodą.
Na koniec osolić do smaku.
Bigos jak to bigos naj jest drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach.

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.