Pasztet z buraków z jabłkami

No cóż – znowu buraki.. nic nie poradzę, że mi smakują. Przy okazji jest możliwość poeksperymentowania ze smakiem. Zatem dzisiaj kolejny pasztet z buraka, tym razem z….

Składniki:

  • 3 upieczone buraki
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu balsamicznego
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek i pokrojone jabłko.
Całość podsmaż do momentu gdy jabłka się lekko skarmelizują.
Do miski zetrzyj na grubych oczkach upieczone buraki.
Dodaj przysmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną i pozostałe składniki.
Blenduj wszystko na nie do końca jednolitą masę.
Jeśli trzeba dodaj solę i pieprzu do smaku.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż do niej masę.
Piecz ok. 45-60 min.
Po upieczeniu pasztet ostudź i przełóż z formy.

Ja go jeszcze ciut podsuszyłem w piekarniku (ok. 10min)

Petarda !!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.