Hummus z bobu

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego,
  • sok z cytryny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotować nieosoloną wodę. Dodać bób, gotować aż bób będzie miękki.

  2. Bób szybko odcedzić, zostawić do ostudzenia. Obrać.

  3. Z obranego bobu odmierzyć dwie szklanki, resztę zostawić do posypania gotowego hummusu. Bób dodać do naczynia blendera razem podsmażoną cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i zblendować na gładką, bardzo gęstą pastę. Kiedy pasta będzie gotowa wlać wodę i ponownie zblendować – dodać tyle wody, aby hummus miał puszystą, lekką konsystencję.

  4. Na koniec posolić hummus do smaku, wymieszać i przełożyć do płaskiej miski. Polać oliwą, posypać czarnuszką lub sezamem. Jeść z surowymi warzywami, pitą lub innym ulubionym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.