Kiszone rzodkiewki

Składniki:

  •     ok 5 pęczków rzodkiewek
  •     1 litr wody
  •     1 łyżka soli
  •     1 gałązka kopru
  •     2 ząbki czosnku
  •     0,5 łyżeczka ziaren gorczycy
  •     2 liście laurowe
  •     szklany słój lub gliniane naczynie do kiszeni

opcjonalnie można tak jak przy innych kiszonkach dać:

  • korzeń chrzanu
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Słoiki wyparzamy.

Rzodkiewki pozbawiamy liści, odcinamy czubki (choć ja zostawiam cienki korzonek) i dokładnie myjemy.

Układamy ciasno w słoju lub naczyniu, warstwami, gdzieniegdzie dodając obrany ząbek czosnku, kawałek kopru i liść laurowy.

Na koniec dosypujemy ziarna gorczycy.

Całość zalewamy solanką (na 1 litr wody jedna łyżka soli).

Odstawiamy i po paru dniach (3-7dni) gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.