Flaczki z boczniaków

Składniki:
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1/2 mniejszego selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg boczniaków
  • 4 liście laurowe
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy:

  • 1 duża łyżka majeranku (lub więcej do smaku)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczka imbiru suszonego
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na zloty kolor.

Marchew, pietruszkę, seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokrój na plasterki.

Warzywa wraz z podsmażoną cebulą przełóż do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i całość zalej wodą (ponad warzywa). Gotuj pod przykryciem ok 20-25min.

W międzyczasie grzyby pokrój (nóżki na paski, a kapelusze wzdłuż blaszek) i podsmaż na patelni.

Podsmażone grzyby dodaj do garnka wraz z koncentratem pomidorowym i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok 10 min.

Na koniec dodaj w zależności od smaku majeranku/soli/pieprzu.

Doskonale pasuje też wędzona papryka.

Smacznego !!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.